Op 28 februari is Laura Boekel aan de Vrije Universiteit in Amsterdam cum laude gepromoveerd met haar proefschrift getiteld: ‘COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases’.
De COVID-19 pandemie veroorzaakte grote zorgen onder de bevolking en des te meer onder zg. kwetsbaren, zoals patiënten met reumatische aandoeningen. Toen dat nodig was, is er binnen een indrukwekkend tijdsbestek bij Reade en ARC (Amsterdam Rheumatology and Immunology Center) een grootschalig onderzoek opgezet om COVID-19 gerelateerde uitkomsten te vergelijken tussen reumapatiënten en gezonde controles, om urgente vragen onder deze doelgroep te kunnen beantwoorden. De resultaten hiervan hebben bijgedragen aan nationale beleidsvorming en behandelrichtlijnen voor patiënten met reumatische aandoeningen en is nu al effectieve een blauwdruk gebleken voor toekomstig onderzoek.
‘Dankzij de steun van Reade Foundation konden we in de eerste maanden van de COVID-19 pandemie een research platform opzetten waarmee we de risico’s van COVID-19 voor patiënten met reumatische aandoeningen konden onderzoeken’ vertelt Laura.
Nauwe samenwerking met deelnemers
Patiënten van Reade en het Amsterdam UMC werden onder de noemer “Samen Testen Tegen Corona” per e-mail uitgenodigd voor de studie en gevraagd zelf een gezonde controle deelnemer aan te melden. Binnen enkele maanden deden ruim 3.000 patiënten en 1.000 gezonde controles mee aan het onderzoek. Door middel van digitale vragenlijsten werd informatie verzameld over onder andere de medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en corona-infecties. Daarnaast werd er bloed afgenomen om de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus te onderzoeken. Voor de bloedafnames konden deelnemers kiezen tussen een reguliere bloedafname bij Reade en een vingerprik die naar het huisadres gestuurd werd. Dankzij de actieve betrokkenheid van deelnemers was dit onderzoek zo succesvol.
Efficiënt en praktisch
De combinatie van digitale vragenlijsten en vingerprikken maakte dat alle gegevens zeer efficiënt verzameld konden worden, waardoor het onderzoeksteam kon anticiperen en reageren op veranderingen in de pandemie. Laura: ‘Hierdoor hebben we tal van relevante vragen tijdig kunnen beantwoorden op een moment dat de behoefte aan informatie hoog was. Dat heeft bijgedragen aan aanpassing van behandelrichtlijnen en het vervroegd beschikbaar komen van een extra vaccinatie voor patiënten die behandeld werden met B-cel remmende therapie (vb. Rituximab). Bovendien konden we met onze resultaten veel patiënten geruststellen over de risico’s van COVID-19 en bijwerkingen van coronavaccinaties, en patiënten informeren over het effect van reumamedicatie op de effectiviteit van coronavaccinaties.’