Seksuele gezondheid in de revalidatie

Het thema ‘Seksuele gezondheid’ staat bij Reade hoog op de agenda en het expertiseteam seksuele gezondheid zorgt dat dit belangrijke thema vaker en structureler de aandacht krijgt die het verdient.

Waarom verdient seksuele gezondheid aandacht in de revalidatiebehandeling? En wat levert het de cliënt op?

Seksualiteit is voor de meeste mensen een belangrijk levensgebied. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het algemeen welzijn en kwaliteit van leven. Mensen met een aandoening of (chronische) ziekte hebben meer seksuele disfuncties en seksuele problemen. Daarbij vinden zij het soms moeilijk om over seksualiteit te beginnen of is de verwachting dat de zorgprofessional het onderwerp ter sprake brengt. Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals aandacht hebben voor het thema seksuele gezondheid om zo het algemeen welzijn van cliënten te verhogen.

Hoe is het dan nu ingericht bij Reade?

Seksuele gezondheid plissitReade heeft sinds 2022 een expertiseteam Seksuele gezondheid, bestaande uit een consulent seksuele gezondheid, een klinisch seksuoloog, een bekkenfysiotherapeut en een gespecialiseerde verpleegkundige. Daarnaast zijn er twee maatschappelijk werkers actief bezig met dit onderwerp.

In 2022 is er een visie ontwikkeld waarbij het uitgangspunt is dat iedere cliënt over seksuele gezondheid kan spreken met zijn zorgprofessionals. De visie is in 2023 geïmplementeerd op basis van het zogenaamde PLISSIT Model (zie afbeelding). Dat is een stepped care-interventiemodel dat kadert wat van welke discipline wordt verwacht als het gaat om seksualiteitsvraagstukken.

 

 

  • P: Van alle therapeutische disciplines wordt verwacht dat zij permissie bieden en signalen herkennen en oppakken, die kunnen wijzen op vragen of zorgen omtrent seksualiteit.
  • LI: Van de diverse disciplines wordt verwacht dat men, binnen de grenzen van de eigen basisdiscipline, beperkte algemene informatie kan verstrekken.
  • SS: Van een kleinere groep medewerkers (revalidatieartsen, (continentie)verpleegkundigen, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkenden en consulent seksuele gezondheid) kan worden verwacht dat zij binnen hun discipline specifieke suggesties kunnen bieden, gericht op de individuele casus/situatie van een cliënt.
  • IT: Van de seksuoloog (en deels van de consulent seksuele gezondheid) wordt verwacht dat zij, binnen de beperkingen van de revalidatiesetting, op maat gesneden seksuologische behandeling kan bieden.

Daarmee zijn we er nog niet!

Om zorgprofessionals te ondersteunen om het onderwerp seksualiteit daadwerkelijk aan de orde te stellen, zorgen we ervoor dat iedere cliënt straks in zijn of haar behandeltraject via een vragenlijst enkele standaardvragen krijgt voorgelegd. Doel is peilen of diegene seksuele problemen ervaart en daarover wil spreken met een zorgverlener. Daarnaast willen we dat het onderwerp seksualiteit structureel onderdeel is van het digitale cliëntendossier, dat het bevraagd wordt in de anamnese en terugkomt in de behandelcommunicatie. Ook zijn we van start gegaan met een “Community of Practice”: een groep ambassadeurs uit diverse teams en disciplines met wie intervisie en kennisdeling plaatsvindt en die het onderwerp binnen hun eigen team onder de aandacht houden.

Sommige teams binnen Reade zijn al hard op weg als het gaat om het structureel borgen van aandacht voor seksuele gezondheid. Zo is een voorlichtingsgesprek over seksuele gezondheid standaard onderdeel geworden van het behandelprogramma voor mensen met een dwarslaesie. En onderzoekt het transitieteam waar jongeren tot 25 jaar onder behandeling zijn, wat voor deze doelgroep passend is.

“Het is hard werken, maar hoe mooi is het dat we gewoon met z’n allen over seks en seksualiteit durven praten en daarmee voor een belangrijk leefgebied van onze cliënten de kwaliteit van zorg kunnen vergroten!”

Steun dit project en draag bij aan de kennisontwikkeling en het vullen van de toolbox van het Expertise team Seksuele gezondheid Reade.

 

expertiseteam seksuele gezondheid